289: Scheidsrechters (6)

Ik zie het al voor me. Op zaterdag 6 maart 2010, na de thuiswedstrijd tegen Oranje Blauw (2 – 0), komt de jonge Ruben Rip verontwaardigd thuis. Hij blaast stoom af tegen zijn vader Wim Rip over de ‘meest onwaarschijnlijke arbitrale missers die ooit op een voetbalveld hebben plaats gevonden’. Een glaszuivere goal van hem afgekeurd; door drie Oranje Blauwspelers onderuit geschopt op het moment dat hij de bal in het doel wilde schieten en daarvoor geen penalty kreeg terwijl de scheidsrechter aan de andere kant de bal voor niets op de stip legde. En dan al die keren dat hij alleen op de keeper af ging en voor buitenspel werd teruggefloten. Terwijl iedereen op het sportpark zag dat hij minstens twee meter achter de laatste verdediger vandaan kwam. Of zelfs van eigen helft. De jonge Rip is niet te stoppen. En al die overduidelijke corners waarvoor een uitbal werd gegeven noemt hij niet eens.

Wim Rip zal glimlachend verteld hebben over de uitwedstrijd tegen Go Ahead Kampen in 1993. Dat was heel andere koek!

Go Ahead Kampen stond derde van onderen, 7 punten achter SKV. Bij winst, met nog een stuk of 4 wedstrijden te gaan, zou SKV veilig zijn. Twee minuten voor tijd stond SKV met 2-1 voor en kregen Mark Krommendijk en Cees Rondhout beiden de kans om de definitieve 3 – 1 te maken. Beiden trapten naar de bal zodat het onmogelijke gebeurde: de bal ketste naast. De voorzitter a.i. van Go Ahead Kampen (het bestuur was die week door de slechte resultaten opgestapt) feliciteerde de voorzitter van SKV, Klaas de Vries, alvast met de overwinning en het veilig zijn voor degradatie. Twee minuten later schoot een speler van Go Ahead minstens 5 meter buitenspel de 2-2 binnen. Protesten van de SKV-spelers en van de grensrechter hielpen niet. De scheids was onverbiddelijk en Wim Rip c.s. verbijsterd. De voorzitter a.i. van Go Ahead Kampen verontschuldigde zich bij de voorzitter van SKV voor de arbitrale blunder in hun voordeel.

Ach, 2-2 met 7 punten voorsprong met hoogstens 8 punten te halen in nog 4 wedstrijden (in die tijd was een overwinning nog 2 punten), was toch hopeloos want Go Ahead Kampen moest immers nog tegen de koploper en plaatselijke voetbalvijand DOS Kampen.

In blessuretijd kreeg Go Ahead, enkele meters voor de middellijn, nog een vrije trap. De laatste man van de Kampenaren pakte de bal in zijn handen en schoot hem, als een uittrap van de keeper, naar voren. De SKV-verdedigers o.l.v. Wim Rip lachten wat en dachten aan een geintje en deden niets. Toen de bal in het doel verdween had de scheidsrechter niets gezien en floot direct af. Go Ahead Kampen won met 3 – 2 en had nog maar 5 punten achterstand op SKV.

De laatste 4 wedstrijden werden door Go Ahead allemaal gewonnen. Op de slotdag zelfs van DOS Kampen dat al kampioen was en de plaatselijke oervijand een reddende hand toestak. SKV degradeerde terwijl ze in januari, met nog 9 wedstrijden te gaan, op de tweede plaats stond en voor de eerste periode nog maar 1 punt nodig had uit 2 wedstrijden. SKV verloor ze allebei. De eerste thuis van……. DOS Kampen!