211: Klassieke arbitrale dwalingen (2)

Om de volgende klassieke arbitrale dwaling kan ik, al is het zo'n tien jaar geleden, alleen nog maar lachen als een Wageningse boer met kiespijn. In een veel eerdere column is hij, in een ander kader, al eens kort beschreven.

Seizoen 1992-1993, Go Ahead Kampen 1 - SKV 1. Er was grote trammelant bij Go Ahead in Kampen omdat de club op degraderen stond. Het bestuur was opgestapt en alleen een wonder kon hen nog redden. SKV had de kater van de verspeelde tweede periodetitel door bij ESC in Elburg schlemielig te verliezen met 9 man en door thuis als de weeromstuit met 6-1 tegen DOS Kampen de pottenbak in te gaan terwijl we nog maar 1 punt nodig hadden, nog maar nauwelijks verwerkt. Winst bij Go Ahead zou in ieder geval al vroeg vrij van degradatiezorgen betekenen want SC Rijssen was een wedstrijd of 6-7 voor het einde al gedegradeerd.

Vijf minuten voor tijd stond SKV met 2-1 voor en de 3-1 lag voor een leeg doel op de schoen van 2 SKV-ers die de fout begingen om hem allebei te willen maken. Geen nood 2-1 was ook goed want Go Ahead had het hoofd al in de schoot gelegd.

Toen begon echter de ellende. Met 3 spelers minstens 2 meter buitenspel liet de scheidsrechter doorspelen: 2-2. Nog niet veel aan de hand want het was al blessuretijd en de 2-2 zou Go Ahead waarschijnlijk ook niet redden. In blessuretijd gebeurde echter het ongelofelijke. Go Ahead kreeg op de middellijn nog een laatste vrije trap. Hun libero stuurde iedereen naar voren, pakte de bal in z'n handen en schoot hem als een keeper naar voren. Alle SKV-ers bleven staan om de scheids op dat geintje te wijzen. Niks geintje maar de grootste treurigheid uit meer dan twintig jaar SKV in de eerste klasse (zoals die klasse nu heet). Go Ahead scoorde en de scheidsrechter had niets gezien. Daardoor liepen ze 2 punten in, wonnen vervolgens alle wedstrijden, ook van kampioen en plaatsgenoot DOS Kampen terwijl SKV week na week verloor en degradeerde. Treurig, treurig, treurig, laat ik er maar over op houden.

Een wat vrolijker arbitrale dwaling vond plaats in 1980 in Otterlo.

Otterlo D 1- SKV D 1. SKV kreeg een meter of wat in het strafschopgebied van Otterlo een vrije trap. De leider van SKV riep dat hij indirect was waarop Arjan Turkesteen antwoordde dat de scheidsrechter zei dat hij direct was. 'Schiet hem er dan maar in,' riep de leider terug. Zo gezegd zo gedaan en de oude Otterlose scheidsrechter keurde de goal goed.

Weet je, om zoiets kan ik na meer dan twintig jaar anno vandaag nou wel hartgrondig lachen. Een volgende keer meer 'vrolijke' dwalingen van scheidsrechters.