274: Hattrick

Elke voetballer weet wat een hattrick is maar niet iedereen weet dat de term uit de cricketsport komt. Men sprak daar al voor 1940 van een hattrick. Wanneer een bowler bij cricket met drie opeenvolgende ballen drie wickets nam was dat zo'n grote bijzonderheid dat hij een nieuwe hoed kreeg. Vandaar de naam hattrick of oorspronkelijk geschreven als hat-trick. Een hoedentruc die niets te maken heeft met het drie konijnen uit een hoge hoed toveren door een goochelaar.

Omdat met drie opeenvolgende ballen drie wickets nemen bij cricket, veel moeilijker schijnt te zijn dan het maken van drie doelpunten in een voetbalwedstrijd heeft men de eisen bij voetbal wat opgeschroefd. Een echte hattrick bestaat uit drie doelpunten die door één speler aaneensluitend gescoord worden in één helft. Alle andere hoedentrucs zijn vals.

Hoe heet het maken van vier doelpunten door een speler aaneensluitend in één helft van een voetbalwedstrijd? Dat is niet bekend. Wel werd er een prima suggestie gedaan door Ep Maalderink toen op 27 augustus 2002 in de bekerwedstrijd SKV - Excelsior Zetten (uitslag 5-1) Patrick Siccema vier doelpunten scoorde. De suggestie van Ep Maalderink was om zo'n score een patrick te noemen. Omdat ze niet in één helft en niet aaneensluitend gescoord werden was het weliswaar geen echte patrick, maar een kniesoor die daar op let. Op zaterdag 24 november scoorde Joël Davans in de thuiswedstrijd tegen DVOV (uitslag 4-2) voor de rust één doelpunt (ruststand 1-2) en na de rust drie doelpunten aaneensluitend. Dat waren dus een echte hattrick en een valse patrick. Het wordt tijd dat Van Dale de term patrick van Ep op gaat nemen in zijn woordenboeken.

Hoe gaan we nu verder? Dat lijkt me nogal logisch.
Vijf doelpunten achtereenvolgens in één helft is een super patrick.
Zes doelpunten, waarvan 3 achtereenvolgens in de eerste helft en 3 op dezelfde manier in de tweede helft is een double hattrick.
Zes doelpunten achtereenvolgens in één helft is een super double hattrick en zeven of meer doelpunten in één wedstrijd door één speler hoe dan ook gescoord, is natuurlijk een lachertje: een slapstick.
Tot deze categorie behoren dus: een hattrick plus een patrick (7), de double patrick (8), de tripple hattrick (9), de double super patrick (10), etc.

Maar voor dit soort scores moet je wel erg diep afdalen in de krochten en in de kelders van het seniorenvoetbal. Dat wil niet zeggen dat het daar niet gezellig is want in die kelders liggen meestal veel fusten opgeslagen.