WAGENINGEN
tel. 0317-410667

Het gebeurt niet vaak dat SKV in competitieverband tegen een andere club uit Wageningen moet spelen. Het meest recent was dat zo’n tien jaar geleden in de Zoom-derby tegen WVV Wageningen. Voor een nog eerdere Wageningse derby moeten we verder, veel verder terug in de tijd. Terug naar de jaren ’30 en begin jaren ’40 voor de vorige eeuw. In die tijd speelden de blauwhemden vrijwel elk jaar tegen Juliana (dat in de oorlog Beate Ouwe heette). Dit was een club dat destijds op hetzelfde sportparkje aan de Oude Bennekomseweg speelde als SKV en nog voor het einde van de oorlog overging in SKV. Verder heeft SKV in zijn ruim 90-jarige historie nooit tegen een andere Wageningse club gespeeld, tot nu.

ONA’53 is enkele jaren geleden overgestapt van de zondag op de zaterdag. In 2020 kreeg het de promotie uit de 4e klasse toegekend en sindsdien speelt het ook in de 3e klasse B. Vorig seizoen kon er – helaas – nog niet tegen elkaar worden gespeeld, maar nu, zaterdag 20 november, wel. Vanwege de verscherpte corona-maatregelen moest dit wel gebeuren zonder publiek.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de vorige week overleden Erevoorzitter, clubman en lopende SKV-encyclopedie Klaas de Vries begon de wedstrijd tussen ONA’53 en SKV. Na de eerste aftastende minuten goed te zijn doorgekomen, zocht SKV al snel de aanval. In de zesde minuut ging Tom Ooms er over de linkerflank vandoor. De verdediger van ONA’53 kon hem niet op een andere manier afstoppen dan via het begaan van een overtreding. SKV kreeg een vrije trap toegekend die door Tom Ooms werd genomen. Met een subtiel schot plaatste hij de bal bij de eerste paal, waar deze door Bart Silvius met een beheerst tikje voorbij de doelman tegen de touwen werd gewerkt: 0-1 voor SKV!

Hierna was het zaak voor SKV om het achterin goed dicht te houden en zelf zo af en toe de aanval te zoeken om de voorsprong te vergroten. ONA’53 wilde natuurlijk voor de gelijkmaker gaan, zocht ook wel de aanval, maar veel verder dan gevaar vanuit hoekschoppen of een enkele vrije trap kwam het niet. Ook SKV kwam voor rust amper nog kansrijk voor het andere doel, zodat in de rust de thee met een 0-1 stand werd gedronken.

Na rust was het de verwachting dat ONA’53 nog meer voor de aanval zou gaan. SKV moest dus scherp zijn en geconcentreerd spelen. Ruimtes voor de SKV-aanvallers zouden vanzelf een keer gaan ontstaan. Dit bleek wel in de 55e minuut. SKV onderschepte de bal, ging naar voren, maar ONA'53 werkte de bal over de zijlijn. De ingooi werd naar Bart Silvius gegooid, die de bal passte naar Ludo Oosting. Ludo twijfelde geen moment, haalde uit en scoorde de 0-2!

Met nog een dik half uur op de klok zag het er goed uit voor SKV, maar de punten zijn pas binnen na het laatste fluitsignaal. ONA’53 ging nog een enkele keer in de aanval, maar dankzij uitstekend verdedigend werk van middenveld en verdediging kreeg het eigenlijk geen serieuze kans om het SKV-keeper Dennis van den Berg echt lastig te maken. SKV hield dus de nul en omdat het zelf ook geen goede kansen meer kreeg, eindigde de stadsderby in 0-2 voor SKV.